Kissarotuja

Edellisellä sivulla pohdittiin valintaa maatiaiskissan ja rotukissan välillä ja todettiin, että rotukissa on valintasi, jos haluat harrastaa kissanäyttelyitä. Rotukissa on valintasi myös siinä tapauksessa, että haluat juuri tietyn tyylisen kissan. Tämä johtuu siitä, että rotukissoihin on pyritty jalostamalla saamaan tietynlaisia ominaisuuksia, jotka ovat perinnöllisiä – kun siis haluat juuri tietyn näköisen kissan, on rotukissa maatiaiskissaa parempi vaihtoehto – maatiaiskissat kun ovat useimmiten saaneet risteytyä täysin vapaasti, eikä pentujen ominaisuuksista ja perintötekijöistä näin ollen olekaan juuri tietoa. Rotukissoille on myös pyritty jalostamaan tietynlaisia luonteenpiirteitä, jotka ovat ominaisia tietyille roduille. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin muistaa, että myös rotukissojen kohdalla vallitsee tässä suhteessa eroja ja että jokainen kissa on yksilö!
Rotukissan hankintahinta on huomattavasti maatiaiskissan hankintahintaa kalliimpi – hinta voi olla satasista tuhansiin. Valinta kannattaakin tehdä huolella eikä hätiköidä kannata, vaikka kuinka jo odottaisit uuden perheenjäsenen saapumista kotiisi. Harvinaiset kissarodut sekä erityisen hyvillä perintötekijöillä varustetut näyttelytasoiset kissat ovat kaikista kalleimpia. Rotukissoja ei ole niin helposti saatavilla kuin maatiaiskissoja ja sopivaa pentua saattaakin joutua odottamaan pitkään. Osa kissaroduista on lisäksi sellaisia, ettei niitä kasvateta Suomessa, vaan joudut tällaisen kissan halutessasi hankkimaan sen ulkomailta. Jos haluat hankkia rotukissan, kysele kissoja kasvattajilta, kissalehtien ilmoitusten kautta tai kissaliitosta.
Kissarotuja on jalostettu kymmeniä ja ne saattavat poiketa toisistaan yllättävänkin paljon. Vaikka olisitkin jo tehnyt valinnan rotukissan ja maatiaiskissan välillä, on sinulla tästä huolimatta vielä edessä vaikea valinta – nimittäin juuri sen oikean kissarodun valinta! Tällä sivulla esittelemme lyhyesti muutamia suosittuja kissarotuja. Ehkäpä juuri joku näistä on sinulle se oikea kissarotu.

Maine Coon

Kaunis Maine Coon ihastuttaa upealla turkillaan! Kissan ulkonäölle on tyypillistä pörröinen ja paksu turkki sekä tuuhean pörröinen häntä. Kissalla on monesti myös kauluri. Tämän rodun tyypillisiä luonteenpiirteitä ovat leikkisyys sekä aktiivisuus. Sen ominaispiirre on myös sirkuttamista muistuttava ääni.

Ragdoll

Ragdoll on suurikokoinen sekä tanakka kissa, jonka karva on silkkistä ja tiheää. Tyypillisiä luonteenpiirteitä ovat uskollisuus ja lempeys. Ragdoll ei kuitenkaan ole luonteeltaan kovinkaan aktiivinen.

Burma

Burma ei ole kaikista helpoimpia kissarotuja, vaan sitä voidaan kuvailla jopa vaativaksi. Tämän lisäksi burma on hellä ja eloisa kissa, jonka turkki on satiinimaista, lyhyttä ja sileää. Eurooppalainen rodun muunnos on amerikkalaista muunnosta sirompi.

Siamilainen

Myöskään siamilainen ei ole kaikista helpoimpia kissarotuja, vaan sitäkin voidaan kuvailla vaativaksi roduksi. Tämä rotu on koiramaisen älykäs, minkä lisäksi se on lujaääninen sekä päättäväinen. Lyhytkarvaisen siamilaisen turkki on erittäin lyhyttä ja karkeaa. Siamilaisen erityispiirre ovat siniset, kauniit silmät, jotka hohtavat pimeässä punaisina. Geneettisesti siamilainen on albiino, mikä selittää silmien punaisuuden pimeässä. Siamilaisilla esiintyy toisinaan kierosilmäisyyttä, mikä on rodulle tyypillinen ongelma. Toisaalta rotu on keskimäärin erittäin terve ja siamilaiset elävät keskimäärin 15-vuotiaiksi. Siamilaiselle on ominaista naamio.

Siamilaisesta on kehitetty myös muoto, jolla on pitkät karvat. Tätä muotoa kutsutaan balineesiksi. Balineesia voitaisiin ulkonäkönsä puolesta kuvailla persialaisen sekä siamilaisen risteytykseksi – sillä on persialaista lyhyempi turkki eikä sillä ole kauluria, mutta toisaalta sillä on siamilaisille ominaiset sirot linjat, naamio, siniset silmät sekä kiilamaisen muotoinen pää. Balineesi on nimetty osuvasti balilaisen tanssijan mukaan siron askelluksensa ansiosta.

Sfinx

Sfinx on ulkonäöltään aivan erilainen kuin mikään edellä esitellyistä roduista. Sen huomattavin piirre on erittäin lyhyt turkki, joka saa sen näyttämään täysin karvattomalta. Tästä huolimatta kissalla on kyllä untuvaista ja harvaa karvaa. Luonteeltaan sfinxit ovat tyypillisesti leikkisiä, helliä ja eloisia.