Kissojen valokuvaus

Vilkkaiden kissojen kuvaaminen voi olla melko haasteellista. Tämän vuoksi onnistunut kissakuva onkin ottajalleen usein suuri ylpeyden aihe. Miten sitten kissakuvien ottajana voi kehittyä ja miten tätä taitoa voisi käyttää kissojen itsensä hyväksi? Juuri tähän aiheeseen pureudumme tällä sivulla.

Vinkkejä kissakuvien ottamiseen

Jotta saisit otettua kissasta hyviä kuvia, kannattaa tutustua sen tapoihin, liikkeisiin sekä luonteeseen. Kissaa kannattaa kuvata kissan ollessa erinomaisella tuulella. Ennen kuin alat ottaa kissakuvia on hyvä pysähtyä hetkeksi jos toiseksikin tutustumaan omaan kameraasi. Kameran käytön opettelu on kaiken a ja o. Kannattaa kuvata paljon ja usein ja kamera kannattaa pitää aina lähettyvillä, jotta se on valmiina hyvien kuvaustilanteiden tullessa vastaan. Kissojen kohdalla tämä on erityisen tärkeää, koska kekseliäinä eläiminä ne saattavat keksiä mitä erinäisimpiä temppuja juuri silloin kun osaisit vähiten tätä odottaa. Riittävä valaistus on kuvissa tärkeää – kannattaa siis suosia ulkokuvia. Salaman käyttäminen kuvattaessa saattaa helposti pilata kuvan tunnelman.
Mielenkiintoisimmat kissakuvat saa otettua yleensä silloin, kun kissa on aktiivinen – kun se liikkuu ja on ilmeikäs. Tästä huolimatta monet kissanomistajat kuvaavat kissaansa lähinnä silloin kun se on nukkumassa tai muuten rauhallinen. Tämä johtunee siitä, etteivät kissanomistajan valokuvaustaidot välttämättä riitä kuvaamaan liikkuvaa kissaa.

Kannattaa myös kokeilla kamerasta löytyviä kuvaustiloja eikä käyttää aina tuttuja ja turvallisia kameran perusasetuksia. Osa kissoja paljon kuvaavista kuvaajista rinnastaa kissan kuvaamisen tilanteeseen, jossa kuvataan pientä lasta. Tilanteille on yhteistä se, että kuvaajan tulee toimia kuvattavan omilla ehdoilla. Jos esimerkiksi kuvauksen kohde on huonolla tuulella, kuvista tuskin tulee hyviä – tämä pätee sekä kissoihin että pieniin lapsiin. Ottaessasi kuvia kissoista, harkitse tarkkaan myös kuvakulmaa sekä kuvan sommittelua.

Miten voit käyttää kissankuvaustaitojasi kissojen hyväksi?

Osa kissojen kuvaamiseen erikoistuneista kuvaajista haluaa antaa jotakin takaisin myös upeille malleilleen eli kissoille. Sinun ei suinkaan tarvitse olla ammattikuvaaja voidaksesi tehdä näin! Myös harrastajakuvaaja, jolla on intohimoa ja näkemystä kissojen kuvaamista kohtaan, voi auttaa kissoja ottamiensa kuvien avulla.
Eräs erinomainen keino on käyttää omia taitojaan esimerkiksi löytöeläintalojen kissojen kuvaamiseen. Hyvä kuva voi auttaa kissaa löytämään itselleen tarvitsemansa perheen kertomalla kissan persoonallisuudesta. Samalla hyvät kuvat voivat auttaa ihmisiä tiedostamaan, kuinka persoonallisia ja upeita kissoja onkaan tarjolla eläinsuojeluyhdistysten kautta ja kuinka tällainen kissa voi olla hyvä vaihtoehto etsittäessä lemmikkikissaa. Monella saattaa valitettavasti olla sellainen kuva, että eläinsuojeluyhdistysten kautta on saatavilla ainoastaan ongelmatapauksia tai huonokuntoisia kissoja. Eläinsuojeluyhdistysten asukkaista otetut kuvat voivat kuitenkin auttaa hälventämään tätä väärää käsitystä. Some-maailmassa kuvien jakaminen erilaisten some-kanavien kautta voi auttaa tehostamaan kuvien vaikutusta vielä entisestäänkin. Facebookissa, Instagramissa tai muissa sosiaalisen median kanavissa jaetut kuvat leviävät kulovalkean tavoin ja saavuttavat helpolla sekä kustannustehokkaalla tavalla suuren yleisön.
Toinen hyvä keino käyttää omia valokuvaustaitoja kissojen hyväksi, on myydä kissoista otettuja kuvia ja lahjoittaa niistä saatu tuotto eläinsuojelutyöhön. Kuvista voi laatia vaikka kalenterin tai muita tuotteita, jotka kiinnostavat eläinsuojelutyöstä kiinnostuneita asiakkaita. Myös näiden kuvien ja tuotteiden markkinoinnissa kannattaa hyödyntää monipuolisella tavalla erilaisia sosiaalisen median kanavia.

On tosi upeaa, että jo useammat kissoihin erikoistuneet kuvaajat haluavat hyödyttää ottamillaan kuvilla kissoja! Vaikka kissa onkin pidetty lemmikkieläin, liittyy tästä huolimatta erityisesti maatiaiskissoihin myös tietynlainen vähättelevä asennoituminen, jonka mukaan maatiaiskissa on ”vain kissa”. Tähän asennoitumiseen saattaa liittyä kissan pitäminen arvottomana, mikä saattaa johtaa siihen, ettei kissoista aina huolehdita asianmukaisella tavalla. Tästä syystä olisikin tärkeää nostaa eläinsuojeluyhdistysten toiminta ihmisten tietoisuuteen – ja miten sen voisikaan paremmin tehdä kuin kuvilla, jotka kertovat parhaimmillaan enemmän kuin 1 000 sanaa?